All posts by Costin

taxi-festival-cannes

Doi regizori români, la Cannes

By | Noutati | No Comments

Regizorii Corneliu Porumboiu şi Radu Muntean au fost incluşi în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes, care va avea loc între 13 şi 24 mai, potrivit site-ului oficial al organizatorilor. Secţiunea respectivă are loc în paralel cu competiţia oficială. În fiecare an, secţiunea Un Certain Regard prezintă o serie de filme cu viziuni originale, care caută recunoaştere internaţională.

comoara-imagine

Regizorul Corneliu Porumboiu a fost inclus, cu lungmetrajul „Comoara”, în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes.
Pelicula este despre doi bărbaţi care trec printr-o mulţime de întâmplări surprinzătoare, în încercarea de a descoperi o comoară.
Rolurile principale sunt interpretate de Toma Cuzin şi de actorii amatori Adrian Purcărescu şi Corneliu Cozmei.
Corneliu Porumboiu a primit premiul pentru debut Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru A fost sau n-a fost?”. S-a întors la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, în 2009, cu Poliţist, adjectiv”, film ce a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.

Lungmetrajul Un etaj mai jos”, de Radu Muntean, a fost inclus în selecţia oficială a celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, tot în secţiunea Un Certain Regard.
E vorba de o peliculă ce tratează problema de conştiinţă a martorului unei crime”, a declarat regizorul pentru Mediafax. În rolurile principale sunt actorii Teodor Corban şi Iulian Postelnicu.
Radu Muntean a mai regizat în cariera sa lungmetrajele Furia”, Hârtia va fi albastră”, Boogie”, film lansat în 2008 şi inclus în secţiunea paralelă Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de la Cannes, la acelaşi eveniment fiind prezentat, în 2010, în secţiunea Un Certain Regard şi lungmetrajul Marţi, după Crăciun”.
Festivalul de la Cannes va avea loc în perioada 13-24 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen. Juriul secţiunii Un Certain Regard va fi prezidat de actriţa şi regizoarea Isabella Rossellini.

Sursa: rfi.ro

Tatos_Bostan

Caravana Filmului Românesc, din 15 iulie

By | Noutati | No Comments

Pelicule regizate de Elisabeta Bostan, Alexandru Tatos şi Mircea Drăgan vor fi proiectate în Caravana Filmului Românesc, care debutează pe 15 iulie, la Constanţa.

 

Tehnologie nouă pentru filme de colecție

Apelând la o filmotecă recent refăcută, atât din punct de vedere al imaginii, cât şi al sunetului, „Caravana Filmului Românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” va oferi publicului, la o calitate audio şi video de excepţie, cele mai îndrăgite pelicule româneşti, omagiind regizori precum Elisabeta Bostan („Mama”, „Veronica”, „Campioana”, „Saltimbancii”, „Amintiri din copilărie”, „Tinereţe fără bătrâneţe”), Mircea Drăgan („Chiriţa în Iaşi”, „Cucoana Chiriţa”, „Neamul Şoimăreştilor”, „Ştefan cel Mare”, „Fraţii Jderi”, seria „Brigada Diverse”), Alexandru Tatos („Mere roşii”, „Secvenţe”, „Duios Anastasia trecea”), Manole Marcus („Actorul şi sălbaticii”, „Operaţiunea Monstrul”), Dinu Cocea („Haiducii”), Mircea Moldovan („Pintea”, „Primăvara bobocilor”, „Toamna bobocilor”, „Iarna bobocilor”), Gheorghe Vitanidis („Colierul de turcoaze”, „Masca de argint”).

Filmele vor putea fi văzute atât în aer liber, cu începere de la ora 21:00, fiind proiectate pe un ecran gonflabil de 7 x 9 m, dar şi interior, în săli de biblioteci şi case de cultură, cu începere de la ora 17:00.

Intrarea la toate proiecţiile este liberă.

 

 

Întregul articol poate fi citit aici.

Sursa: www.ziarulmetropolis.ro

Premiile-Gopo-1000x600

Premiile GOPO 2015

By | Noutati | No Comments

Luni seară30 martie, la Teatru Național București – Sala Studio, cea de-a noua ediție a Galei Premiilor Gopo și-a împărțit trofeele în prezența a peste 500 de invitați și jurnaliști acreditați. Găzduită de Diana Cavallioti și Paul Ipate, gala a avut parte de momente inedite, amuzante dar și multă emoție. Telespectatorii au putut urmări ceremonia în direct pe TVR2 și TVR HD.

Actorii Olimpia Melinte (nominalizată la categoria Cea mai bună actriță în rol principal), Florin Piersic Jr. (nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal), Cătălina GramaGiulia NahmanyDorian Boguță (nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal), Emilian OpreaAndreea VasileSore Mihalache,Maria DinulescuMalvina Cservenschi, regizorii nominalizați la categoria Cea mai bună regie, Nae Caranfil şi Andrei Gruzsniczki, precum şi Alexander Nanau (nominalizat la Cel mai bun film documentar) sunt doar câțiva dintre invitații ce au pășit pe covorul roșu al Galei Premiilor Gopo, ale căror gazde au fost Marius Constantinescu și Camelia Văcaru.

Closer to the Moon și-a adjudecat nouă statuete Gopo, printre care trei dintre cele mai importante trofee ale serii, pentru Cel mai bun filmCel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu. Lista este completată de premiile pentru Cel mai bun montajCel mai bun machiaj și Cea mai bună coafurăCel mai bun sunetCea mai bună imagine, Cea mai originală muzică și Cele mai bune costume.

Quod Erat Demonstrandum (Q.E.D.), filmul cu cele mai multe nominalizări la Gopo 2015, și-a atribuit cinci trofee, printre care premiile de interpretare de la categoriile Cel mai actor într-un rol principal – Florin Piersic Jr.Cea mai bună actriță într-un rol principal – Ofelia Popii, Cel mai bun actor într-un rol secundar – Virgil Ogășanu, Cea mai bună actriță într-un rol secundar – Alina Berzunțeanu. Filmul a primit și statueta pentru Cele mai bune decoruri (Cristian Niculescu).

Multipremiatul Toto și surorile lui, în regia lui Alexander Nanau, a câștigat Premiul Gopo pentru Cel mai bun film documentar. Radu Jude a primit în această seară cel de-al șaselea Gopo din carieră: Cel mai bun scurtmetraj ficțiune, pentru Trece și prin perete.

La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniștilor din cinematografie și ale criticilor de film au mers către La Grande Bellezza (r. Paolo Sorrentino). Independența Film și-a adăugat al șaptelea trofeu în palmares, un număr record pentru distribuitorul român.

Cu încasări în valoare de 1.147.487 RON și 102.026 spectatori, #Selfie a primit Premiul Publicului, iar prezentatorii, Giulia Nahmany și George Piteșteanu, și-au făcut un selfie pe scenă, spre amuzamentul publicului.

Premiul pentru Cel mai bun debut a fost câștigat de Vlad Petri, cu documentarul București, unde ești?, premiul Tânără speranță a fost oferit Alexandrei Carastoian și Boroka Biro pentru imaginea filmului Planșa, iar premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar a fost adjudecat de O scurtă istorie – Astra Film, regia Carmen Lidia Vidu.

Momente memorabile, atât pe covorul roşu, cât şi în cadrul Galei, au fost prilejuite de câştigătorii Premiilor Gopo pentru Întreaga Activitate (Eugenia Bosînceanu) și Întreaga Carieră (Coca Bloos). Premiile au fost prezentate de Irina Margareta Nistor și, respectiv, Dorina Lazăr.

Un Premiu Special i-a fost oferit și regizorului de animație Ion Truică prezentat de Mihai Mitrică, director artistic Festivalul Internațional de Animație Anim`est.

Mai multe despre Premiile Gopo 2015, aici.

Sursa: premiilegopo.ro

aferim_poster_29443600

Aferim

By | Noutati | No Comments

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, “Aferim!”, de Radu Jude, este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

“Aferim!”, lungmetrajul pentru care Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015, a avut un număr record de spectatori în cinematografele din România în weekendul de lansare.